"Bevaring og formidling af et stykke industrihistorie"

Indvielse af Sevel Kalkværk

Bjergby, 23.september 2017

Overvældende opbakning til indvielsen af Sevel Kalkværk

Mere en 100 besøgende havde fundet vej til Bjergby, da Sevel Kalkværks Venner indviede Sevel Kalkværk med nyrestaurerede ovne og et nyopført formidlingshus.

Indvielse 2017

Med tale af Søren Winther, formand for Sevel Kalkværks Venner, Søren Rårup, Geopark Vestjylland og Alex Würtz, LAG Holstebro-Struer blev der sat ord på mere end 6 års arbejde med at få bevaret de sidste rester af en væsentlig industrihistorie; Sevel Kalkværk ved Bjergby.

Søren Winther takkede for den store opbakning, som projektet og foreningen har modtaget. Dels i form af konkret økonomisk støtte fra projektets mange sponsorer, herunder LAG Holstebro-Struer. Dels ved den opbakning projektet har fået fra samarbejdspartnere, specielt Holstebro kommune og Geopark Vestjylland. Samt ikke mindst, den lokale opbakning. ”Stod vi og manglede en rendegraver, en lift eller et lokale til at arbejde i tørvejr i, var der altid nogen, der var parate til at træde til”.

Indvielse 2017

Søren Raarup fra Geopark Vestjylland fortalte om Sevel Kalkværks betydning for geoparkprojektet. Som det ene af fire sites, skal Sevel Kalkværk være med til at formidle historien om geoparkens flint- og kalkgeologi. Samtidig er kalkværket, med sin industrihistorie, et væsentligt eksempel på den kulturhistoriske side af Geopark Vestjylland. Endelig er projektet, som ved de øvrige af geoparkens lokaliteter, dybt forankret i et lokalt engagement af frivillige kræfter. Alle tre grundsten i bestræbelserne på, at Geopark Vestjylland kan opnå UNESCO-stemplet som officiel Geopark. Geopark Vestjylland ser derfor Sevel Kalkværk som en væsentlig samarbejdspartner i projektet.

Det er Geopark Vestjylland, der har udformet den udstilling, der nu kan ses i Sevel Kalkværks nye formidlingshus. En udstilling, der formidler både kulturhistorien, geologien og den omkringliggende natur.

Indvielse 2017

Udstillingen er lavet i samarbejde med Holstebro kommune, der også har været en væsentlig samarbejdspartner for Sevel Kalkværks Venner gennem hele projektet.

Alex Würtz fra LAG Holstebro-Struer, der har været den største økonomisk bærende kraft bag projektet, påpegede ligeledes samarbejdet og det lokalt forankrede frivillige arbejde til gavn for de mange, som væsentlige forudsætninger for LAGs støtte til projektet. Med disse ord indviede Alex Würtz officielt Sevel Kalkværk.

Herefter var kalkværk og udstilling åben for, at de mange besøgende kunne gå på opdagelse i såvel den ”kun” ca. 150 år gamle industrihistorie som i den mere end en million år gamle geologihistorie. Imens bød Sevel Kalkværks Venner på kaffe, kage og en håndbajer.

Indvielse 2017

Både udstilling og de store nyrestaurerede ovne blev studeret flittigt. Der blev diskuteret relationer til de folk og familie, der havde haft Sevel Kalkværk som arbejdsplads. Enkelte kunne endda berette om dengang, de selv arbejdede i kalkværket. Blandt andet Georg Andersen, der havde kørt med kalk fra Sevel Kalkværk; ”Ja, dengang tog man jo nok ikke arbejdsmiljøregler så tungt som man gør i dag”, fortalte Georg med et skævt smil.

Selv vejrguderne bakkede op om dagen og leverede en af årets få sommerdage. Hvilket indbød mange til en lille gåtur i de gamle kalkgrave og op ad den smukke Stampestrømssti, Holstebro kommune etablerede med indvielse i 2012.

Indvielse 2017

Sevel Kalkværks Venner takker for den store opbakning og ønsker, at kalkværket og området vil være til gavn og glæde for mange i årene fremover.

Indvielse 2017 Indvielse 2017 Indvielse 2017 Indvielse 2017

Tilbage til forsiden...

Praktisk information

  • Adgang til formidlingshuset er forberedt for personer med bevægelseshandicap.
  • P-plads ved kalkværket.
  • Sevel Kalkværk, Bjergbyvej 8B, Bjergby, 7830 Vinderup.

Find vej

Avisen skriver..

Vinderup Avis

Vinderup Avis (uge 38) har en fin artikel om Sevel Kalkværk og indvielsen, skrevet af journalist; Ninna Pirchert.

Læs artiklen i Vinderup E-avis...

Facebook

Facebook

Mød os på facebook
- og del dine Kalkværksoplevelser med os.

Facebook...

Geopark

Samarbejdspartner Geopark

”- et nationalt beskyttet område, der indeholder en række geologiske kulturarvssteder af særlig betydning, sjældenhed eller æstetik”.

Læse mere...

Sponsorer

Sponsorer

Stor tak til vores samarbejdspartnere og sponsorer

Mød dem her...

Bliv medlem af Sevel Kalkværks Venner

Du kan støtte bevaringen af Sevel Kalkværk ved at blive medlem af Sevel Kalkværks Venner. Det koster kr. 100 om året.

Som medlem kan du, ud over at støtte projektet, få tilsendt nyhedsmails fra Sevel Kalkværks Venner.

Du bliver medlem af Sevel Kalkværks Venner ved at indbetale kr. 100 på konto: 9634-0000386693 (husk navn), samt sende os en mail med dine kontaktoplysninger.

Læs mere om Sevel Kalkværks Venner...