Indvielse af Sevel Kalkværk
Overvældende opbakning til indvielsen af Sevel Kalkværk
Mere en 100 besøgende havde fundet vej til Bjergby, da Sevel Kalkværks Venner indviede Sevel Kalkværk med nyrestaurerede ovne og et nyopført formidlingshus.
Med tale af Søren Winther, formand for Sevel Kalkværks Venner, Søren Rårup, Geopark Vestjylland og Alex Würtz, LAG Holstebro-Struer blev der sat ord på mere end 6 års arbejde med at få bevaret de sidste rester af en væsentlig industrihistorie; Sevel Kalkværk ved Bjergby.
Søren Winther takkede for den store opbakning, som projektet og foreningen har modtaget. Dels i form af konkret økonomisk støtte fra projektets mange sponsorer, herunder LAG Holstebro-Struer. Dels ved den opbakning projektet har fået fra samarbejdspartnere, specielt Holstebro kommune og Geopark Vestjylland. Samt ikke mindst, den lokale opbakning. ”Stod vi og manglede en rendegraver, en lift eller et lokale til at arbejde i tørvejr i, var der altid nogen, der var parate til at træde til”.
Søren Raarup fra Geopark Vestjylland fortalte om Sevel Kalkværks betydning for geoparkprojektet. Som det ene af fire sites, skal Sevel Kalkværk være med til at formidle historien om geoparkens flint- og kalkgeologi. Samtidig er kalkværket, med sin industrihistorie, et væsentligt eksempel på den kulturhistoriske side af Geopark Vestjylland. Endelig er projektet, som ved de øvrige af geoparkens lokaliteter, dybt forankret i et lokalt engagement af frivillige kræfter. Alle tre grundsten i bestræbelserne på, at Geopark Vestjylland kan opnå UNESCO-stemplet som officiel Geopark. Geopark Vestjylland ser derfor Sevel Kalkværk som en væsentlig samarbejdspartner i projektet.
Det er Geopark Vestjylland, der har udformet den udstilling, der nu kan ses i Sevel Kalkværks nye formidlingshus. En udstilling, der formidler både kulturhistorien, geologien og den omkringliggende natur.
Udstillingen er lavet i samarbejde med Holstebro kommune, der også har været en væsentlig samarbejdspartner for Sevel Kalkværks Venner gennem hele projektet.
Alex Würtz fra LAG Holstebro-Struer, der har været den største økonomisk bærende kraft bag projektet, påpegede ligeledes samarbejdet og det lokalt forankrede frivillige arbejde til gavn for de mange, som væsentlige forudsætninger for LAGs støtte til projektet. Med disse ord indviede Alex Würtz officielt Sevel Kalkværk.
Herefter var kalkværk og udstilling åben for, at de mange besøgende kunne gå på opdagelse i såvel den ”kun” ca. 150 år gamle industrihistorie som i den mere end en million år gamle geologihistorie. Imens bød Sevel Kalkværks Venner på kaffe, kage og en håndbajer.
Både udstilling og de store nyrestaurerede ovne blev studeret flittigt. Der blev diskuteret relationer til de folk og familie, der havde haft Sevel Kalkværk som arbejdsplads. Enkelte kunne endda berette om dengang, de selv arbejdede i kalkværket. Blandt andet Georg Andersen, der havde kørt med kalk fra Sevel Kalkværk; ”Ja, dengang tog man jo nok ikke arbejdsmiljøregler så tungt som man gør i dag”, fortalte Georg med et skævt smil.
Selv vejrguderne bakkede op om dagen og leverede en af årets få sommerdage. Hvilket indbød mange til en lille gåtur i de gamle kalkgrave og op ad den smukke Stampestrømssti, Holstebro kommune etablerede med indvielse i 2012.
Sevel Kalkværks Venner takker for den store opbakning og ønsker, at kalkværket og området vil være til gavn og glæde for mange i årene fremover.
Praktisk information
- Adgang til formidlingshuset er forberedt for personer med bevægelseshandicap.
- P-plads ved kalkværket.
- Sevel Kalkværk, Bjergbyvej 8B, Bjergby, 7830 Vinderup.